Metody jak dobrze wybrać ekspres do kawy

Metody jak dobrze wybrać ekspres do kawy czyli profesjonalne ekspresy ści ziaren oraz podawana w odpowiedni sposób. Kawiarnie najczęściej zaopatrują się w wysokiej jakości kawy ziarniste za pośrednictwem dystrybutora. Branża gastronomiczna korzysta z wysokiej jakości ka

Dodane: 03-09-2020 07:16
Metody jak dobrze wybrać ekspres do kawy

Jaka kawa sprawdza się w gastronomii

profesjonalne ekspresy
profesjonalne ekspresy

Kawiarnie są częstym miejscem spotkań, zarówno towarzyskich, jak i biznesowych. Kawa podawana w kawiarniach jest przyrządzania z wysokiej jakości ziaren oraz podawana w odpowiedni sposób. Kawiarnie najczęściej zaopatrują się w wysokiej jakości kawy ziarniste za pośrednictwem dystrybutora. Branża gastronomiczna korzysta z wysokiej jakości kawy, żeby zadowolić nawet najbardziej wymagających klientów. Kawy włoskie są jednymi z najczęściej używanych produktów w wielu kawiarniach w Polsce, ponieważ dają gwarancję jak najlepszego smaku i aromatu. Kawiarnie nie są jednak jedynym miejscem, które zaopatruje się w kawę wysokiej jakości, ponieważ z usług dystrybutora kawy korzystają także hotele, restauracje, a nawet biura. Kawa do gastronomii musi być kawą wysokiej jakości o wyrazistych walorach smakowych oraz o bogatym aromacie. Włoska kawa jest dobrym wyborem zarówno do małej, jak i dużej gastronomii ze względu na wysoką jakość ziaren oraz odpowiednio dobranych mieszanek kawowych o określonym smaku i aromacie. Wyśmienita kawa podawana przez kawiarnie jest w stanie zadowolić nawet najbardziej wymagających smakoszy.


Prowadzenie szkoleń dla baristów

Termin barista pochodzi z języka włoskiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza barmana. Osoba zwana baristą zajmuje się profesjonalnie parzeniem i przygotowywaniem kawy. Istnieją specjalne szkolenia dla baristów, często prowadzone przez firmy zajmujące się dystrybucją wysokiej jakości kawy. Kursy dla baristów obejmują naukę takich umiejętności, jak rozpoznawanie gatunków kawy, przygotowywanie kawy różnymi metodami parzenia oraz odpowiednie podawanie i dekorowanie napoju. Kursy dla baristów są prowadzone przez doświadczone osoby, które dysponują szeroką wiedzą na temat kawy oraz sposobów jej przyrządzania. Szkolenia mogą być prowadzone indywidualnie lub w grupach. Szkolenia dla baristów są dobrym sposobem na przeszkolenie pracowników zatrudnionych w branży gastronomicznej. Na kurs dla baristów mogą się wybrać także osoby chcące we własnym zakresie poszerzyć swoją wiedzę o rodzajach i gatunkach kawy. Kurs dla baristów może obejmować także naukę z zakresu obsługi klienta kawiarni lub innego lokalu, co również jest przydatną umiejętnością.


Skąd wywodzi się tradycja picia kawy

Kawa posiada wielu wielbicieli w różnych częściach świata, a każda kultura wytworzyła nieco inne sposoby przyrządzania napoju kawowego. Samych początków picia kawy można dopatrywać się w Etiopii oraz na Bliskim Wschodzie. Jednak metody parzenia kawy znane do dziś pochodzą z Włoch, które zapoczątkowały tradycję picia kawy w Europie. Obecnie włoskie kawy są znane jako jedne z najlepszych jakościowo kaw, a większość kawiarni w Europie przypomina te włoskie. We Włoszech także skonstruowano pierwszy ekspres do kawy umożliwiający przyrządzenie espresso. W różnych częściach świata wytworzono inne tradycje dotyczące parzenia kawy oraz preferowanego rodzaju ziaren. Wiele krajów posiada bogate tradycje związane z piciem kawy, jednak w Europie do tradycji picia kawy bez wątpienia najbardziej przyczyniły się Włochy. Wysokiej jakości kawy włoskie są doceniane przez szerokie grono smakoszy i są używane zarówno w gastronomii, jak i w zaciszu domowym. Wiele oferowanych kaw w lokalach i restauracjach pochodzi właśnie z tradycji włoskiego przyrządzania kawy.


Ekspresy do kawy używane w gastronomii

Zarówno kawiarnie, restauracje, jak i hotele korzystają z profesjonalnych ekspresów do kawy po to, aby serwować swoim gościom jak najwyższej jakości kawę. Profesjonalne ekspresy do kawy często są sprzedawane przez firmy zajmujące się także dystrybucją wysokiej jakości kawy. Korzystanie z odpowiednich ekspresów ciśnieniowych pozwala na przyrządzenie wielu rodzajów kawy, wykorzystując przy tym pełnię smaku i aromatu ze zmielonych ziaren. Profesjonalne ekspresy dla gastronomii posiadają wiele różnych funkcji, które umożliwiają przygotowanie wyśmienitych napojów kawowych. Korzystanie z profesjonalnych ekspresów jest jednym z najlepszych sposób przyrządzenia wysokiej jakości kawy, której smak i aromat zadowoli niejednego klienta kawiarni. Współcześnie większość kawiarni korzysta z profesjonalnych ekspresów automatycznych lub półautomatycznych, ponieważ jest to najlepszy sposób przyrządzania włoskiej kawy, uważanej za jedną z najlepszych jakościowo kaw. Dystrybutor kawy oferuje sprzedaż profesjonalnych ekspresów oraz wysokiej jakości kaw ziarnistych oraz mielonych.