Barista - czyli człowiek od parzenia kawy - Świat kawy

kursy dla baristów poznań

Kawa nie zaszkodzi

Dziś wiele osób dba o swoje zdrowie. Niektórzy ludzie zwracają uwagę na każdy kęs wkładany do ust i każdy łyk napoju. Do niedawna sądzono, że herbata jest dużo zdrowsza od kawy. Jednak dziś naukowcy nie są już tak tego pewni. I wymieniają

Barista - czyli człowiek od parzenia kawy - Świat kawy kursy dla baristów poznań
także zalety kawy. Pod warunkiem, że nie pije się jej litrami i nie jest zbyt mocna. Bo taka rzeczywiście może zaszkodzić. W każdym przypadku wskazany jest umiar. Na pewno mniej od kawy sypanej szkodzi kawa włoska lub cappuccino, czy nawet ta z ekspresu. Lecz niektórzy ludzie uwielbiają kawę po turecku. I ci muszą uważać dla dobra swojego zdrowia, aby nie przesadzić z jej ilością. Sprzedaż kawy z każdym rokiem wzrasta, gdyż jest to bardzo popularny napój i jednocześnie smaczny z domieszką mleka lub śmietanki. W samej Brazylii która jest największym producentem kawy na świecie sprzedaje się jej 2,45 milionów ton rocznie. Główną giełdą na świecie, gdzie odbywa się sprzedaż i kupno kawy jest Nowojorska Giełda Kawy i Cukru. A największy port przeładunkowy kawy znajduje się w niemieckim Hamburgu. Kawa dopieszcza nasze podniebienie od kilku wieków. W Europie pojawiła się w szesnastym wieku, a w Polsce sto lat później.


Panuje obiegowa opinia jakoby kawa wypłukiwała

Są takie produkty spożywcze, które człowiek ceni bardzo wysoko. Głównym powodem zaaferowania na przykład gatunkiem ziaren lub owocu są specyficzne właściwości, szczególnie prozdrowotne, a także wykwintny smak. Kawa to napój znany ludziom od wieków. Najbardziej pożądany efekt po uraczeniu się filiżanką tego czarnego płynu to zmniejszenie zmęczenia dzięki dostarczeniu organizmowi sporej dawki kofeiny. Panuje obiegowa opinia, jakoby kawa wypłukiwała wapń. Jest to po części prawda, ponieważ napój ów rzeczywiście pozbawia nasz organizm tego ważnego pierwiastka, lecz jednorazowo tracimy go bardzo niewiele. Kilka łyków mleka natychmiastowo uzupełnia deficyt wapnia. Kawa włoska kojarzy nam się z produktem prestiżowym, najwyższej jakości. Słusznie, bowiem Włosi kochają kawę i są specjalistami w jej produkowaniu. W tym ciepłym kraju o śródziemnomorskim klimacie mamy okazję skosztować dzieł najlepszych baristów. Sprzedaż kawy to zjawisko niesamowicie powszechne we Włoszech, ale nie dajmy się zwieść pustym sloganom. Nie każde ziarno pochodzące z Italii posiada certyfikat wysokiej jakości. Warto upewnić się co do klasy kawy, którą zamierzamy zakupić.


Wtedy doskonale sprawdza się kawa włoska

Jest pewien napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie wręcz życia. To kawa. Według niektórych kawa powinna być czarna jak smoła, gorąca jak piekło i słodka jak miód. Z roku na rok sprzedaż kawy ciągle rośnie, a sposobów jej przyrządzania jest coraz więcej. Nie wszyscy lubią kawę słodką, wiele osób woli kawę bez żadnych dodatków. Inni dodają do kawy śmietankę lub mleko. Coraz więcej osób przyrządza ten napój z różnymi przyprawami, takimi jak cynamon i kardamon.
Dla wielu pierwszą czynnością po przebudzeniu jest zaparzenie i wypicie filiżanki kawy. Wtedy doskonale sprawdza się kawa włoska, która nie bez powodu uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Włosi także przyrządzają kawę na różne sposoby, ale najpopularniejsze jest chyba słynne espresso, czyli bardzo mocny napar podawany w małych filiżankach. Ten smaczny napój przygotowuje się przez przepuszczenie gorącej wody pod ciśnieniem przez drobno zmielone, a następnie ubite ziarna kawy. Wykorzystuje się do tego specjalne maszyny, zwane ekspresami. Zwykle do ekspresu wykorzystuje się specjalną mieszankę różnych gatunków kawy. Espresso można pić bez żadnych dodatków lub z cukrem.